Stikkord

, ,

Det er vel ikke mange årene siden flere av lekene der ute var av bedre kvalitet enn mye er i dag, og at de oppfordret til at barna skulle utvikle sin egen fantasi.

Nå er lekene ofte laget av plastikk på store fabrikker, med billige materialer og billig arbeidskraft. I enorme mengder! Lekene blir pakket inn i plastikk og store esker med reklame på for å tiltrekke seg oppmerksomheten til fremtidens forbrukere. Og lekene går så lett istykker. De er ikke laget for å skulle vare i årevis. Når de er ødelagt er det vanskelig å reparere dem igjen, og de havner i søplebøtta. Det blir lett bruk og kast. Det gjenspeiler samfunnet vårt på mange måter. Vi er storforbrukere. Er noe billig, og vi har lyst på det… Vi har jo råd til det, så hvorfor ikke?!

Barna selv sier sannsynligvis ikke nei takk til en leke-datamaskin. Den har masse lyd, og knapper til å trykke på. Eller til plastikkdukker som gråter og tisser og trenger trøst. Hva med hunder på batteri som bjeffer mens den går? Elektriske plastikk-gitarer er nok også spennende en stund de også.

Men har vi som voksne tenkt igjennom hva vi vil med barnas leker? Hvilke kvaliteter de har, og hva de gjør med de små? Lar vi barn være barn, eller lager vi små voksne?? Skaper vi kreativitet eller passivitet? Det er hvertfall viktig å tenke på synes jeg!

I de store lekebutikkene bugner det med leker! Det er lange rekker med rosa leker i hyller fra gulv til tak! Blå leker et annet sted! Tøffe leker, moteleker, leker fra figurene på barne-tv. Et himmelrike for barna! Vanskelig å motstå for de små! Lekene er laget i takt med motene, og det blir en kjøpefest uten like!

Barna har ofte så mye ting at de ikke setter pris på det de har. Kasser på kasser med leker av alle slag. Ofte ender det med mye rot. Det er ikke særlig inspirerende!

En annen ting jeg reagerer på er lydene. Det er så mange av tingene som lager mye, irriterende og høy lyd. Det er slitsomt og stressende. Hvertfall for meg.  Hvorfor skulle ikke barna oppleve det samme? Det er skummelt å være vitne til at barn nå får stressrelaterte sykdommer som før var forbeholdt voksne.  Det er så viktig at man er tilstede med barna i hverdagen, at man er bevisst på oppvekstmiljøet, at man kan kan finne roen og snakke sammen rundt middagsbordet. Dette synes jeg er utrolig viktig, og jeg vil skrive mer om barn og stress senere.e da starte? Hvor skal de hente inspirasjonen fra?

Jeg er også sterkt imot markedsføringen og reklamene som er rettet mot barn. Som for eksempel for Hello Kitty, Barbie, Disney og Top Model. Men det er en annen historie!

Tilbake til leken: Jeg slår i et slag for å få gode kvalitetsleker tilbake, leker som er laget av levende materialer. Leker som er laget på barnas premisser. Som lokker frem fantasien, og som er gode og varme for barna å ta på.

Jeg håper at vi med Eventyrbarna kan hjelpe til med å bringe tanken bak de gode lekene tilbake. Kvalitet over kvantitet.

Jeg tror og mener at barn trives godt og blir inspirert til god lek ved få leker med mening, pent stilt opp på et bord- som inviterer til en lekestund, fremfor en masse leker som flyter eller er samlet i store kasser. Det enkleste er ofte det beste!