Stikkord

, ,

Det finnes utallige flotte lanterner og lykter man kan lage, både for voksne og barn. Jeg har laget denne stjernelanternen til årstidsbordet. Den er for vanskelig for de små, men morsom å lage for de store barna, og oss voksne.  Det finnes videoer på nett hvis det er vanskelig å forstå beskrivelsen. Søk f.eks. på «waldorf star lantern».

Det du trenger til denne lanternen er:

  • Solid papir, jeg har brukt 140 g svenske maleark.
  • Vannfarger, her har jeg brukt akvarellmaling fra Stockmar.
  • Vegetabilsk olje. F.eks rapsolje.
  • Skalpell eller annen skarp kniv til å skjære i papir.
  • Rund form, som en stor tallerken.
  • Linjal, gjerne med metallkant, så ikke kniven ødelegger linjalen.

Du starter med å gjemmombløte malearket, og male med klare farger. Hvordan du maler er ikke så viktig, men gjør du som under vil stjernen bli regnbuefarget.

Så lar du malearket tørke, og på baksiden skal du så smøre på olje med en klut eller liknende. Da ser du at malingen blir litt gjennomsiktig. Så må det hele tørke igjen, helst natten over. Nå kommer det morsomme, men pass på å være nøyaktig hele tiden- så blir resultatet deretter:

Du starter med å tegne opp en sirkel, med hjelp av en tallerken eller liknende. Bruk skalpellen og skjær ut sirkelen. Legg den med vrangen opp.

Så bretter du sirkelen i to, og igjen- til 4, og så åtte like deler.

Bruk linjalen i ytterkant mellom delene, og skjær av kantene. Nå har du åtte rette sider.

Nå bretter du igjen, så du deler opp hver av de åtte sidene i midten, og har nå 16 like deler.

Så bretter du ned fire og fire deler, sånn at det formes et kvadrat. Snu og brett inn hjørnene. Brett ut igjen, og gjenta en gang til to hakk lenger borte.

Snu kvadratet med fremsiden opp igjen, og brett inn de fire hjørnene på nytt. Snu igjen.

Nå sitter du igjen med en åttekant, se nederst på bildet. Og nå begynner det vanskeligste…

La oss tenke på det som et kvadrat- se bort fra de brettede kantene. På hver side av kvadratet er det nå linjer etter en brettet trekant som går inn mot midten. Denne skal brettes utover og vrenges ned, sånn at den skaper stjernens tagger på hver side.

Det virker ikke helt logisk i begynnelsen, men når du får det til er det greit. Fortsett hele veien rundt.

Nå er stjerneformen klar, men du må forme en bunn som den står støtt på, og som har plass til et telys. Dette kan du også gjøre underveis..

Voila! Er den ikke flott?!