Stikkord

, ,

Disse meisebollene blir småfuglene veldig glade for i kulda! Men husk, begynner du å mate fuglene, så forplikter det til å fortsette! De trenger å vite hvor de kan finne maten sin!

IMG_9278

Og det er så utrolig koselig å sitte ute eller i vinduet å kikke på alle de søte små! Både for barna og de voksne… Og med en fuglebok i tillegg kan liten og stor lære mer omm våre flyvende venner! Hvor mange forskjellige fugler klarer dere å observere igjennom vinteren? Hvis du tilbyr fuglene variert kost, kan du tiltrekke deg svært mange arter! Og kanskje får du et og annet ekorn på besøk!

Her er noe av det fuglene spiser:

Fett, både rent fett i form av spekk, eller pakker med fett fra butikken. Alt fett er bra så fremt det ikke er salt i det.

Frø: De aller fleste frø er spiselige. Solsikkefrø er de vanligste, hirse er også populært.

Nøtter: Nøtter er god kost, hvertfall de fleste. Rimeligst er jordnøtter (peanøtter) på butikken/ hagesenteret. Mandler kan også være ganske rimelig rundt juletider.

Kornprodukter: Både hele korn, valsede korn som f.eks havreflak og brød/kakesmuler er populært. Det er ikke alle fugler som greier å spise hele korn, det kan være lurt å hakke dem opp litt. Og det er ikke lurt å gi fuglene(eller oss selv) for mye hvitt brød. Hvete, havre ser ut til å være de mest populære kornslagene for småfuglene.

Bær og frukt: Begge deler kan brukes, både ferske og tørkede. Epler er et rimelig og godt alternativ, gjerne delt i to og hengt i en snor. Rosiner kan også være populært. Det beste for fuglene er naturligvis hvis du har hagen full av bærbusker og frukttrær som de kan spise av utover høst og vinter.

Kokte poteter og annen middagsmat er det også noen fugler som liker. 

meiseboller

Det jeg har brukt til disse meisebollene er:

Fett: 1 pakke Flott matfett og 1/2 pk cocosfett

solsikkefrø, hasselnøtter, mandler, fuglefrø(peanøtter), havregryn og rosiner.

Jeg smeltet fettet i vannbad på komfyren (vær forsiktig med fett og varme!), hakket opp nøtter og mandler, og blandet alt i en bolle. Det bør bli som grøt.

Skal du bruke pepperkakeformer, pass på at underlaget er rett, og bruk papir under! Jeg har brukt muffinsformer (2 oppi hverandre for støtte), pepperkakeformer  og kongler som jeg har gnidd blandingen godt inni. I formene la jeg føst et lag med blandingen, så la jeg en løkke med hyssing oppi, før et lag til med blanding.

Barna trenger sikkert litt hjelp, og det blir litt grisete. Men da er det bare å vaske! La det hele stå og stivne igjen. Ute, inne et kaldt sted, i kjøleskapet eller fryseren. Så er det bare å henge opp i trærne, eller hvor dere måtte ønske! Jeg har et fuglehus utenfor kontorvinduet mitt, der henger jeg mat. Det er så koselig å se på dem utenfor vinduet, og å få besøk i vinduskarmen!

Collage fugler

Det går også fint å bruke andre metoder for oppheng, som melkekartonger med hull, yoghurtbegre osv. Søk på internett for inspirasjon! Fuglene blir glade uansett!

Jeg hang opp mat for en ukes tid siden, og fuglene koser seg rett utenfor stuevinduet vårt! Vi koser oss også, med å se på dem! Vi har hatt besøk av masse kjøttmeis, blåmeis, spettmeis og en flaggspett som pleier å hakke ivrig rett ved huset vårt.