Stikkord

Høsten er her, og det betyr også en ny sesong for hodelus. Gamle myter sier at lusa trives best i møkkete hår- men det er faktisk ikke sant. Lus trives best i rent og nyvasket hår. De smitter ved nærkontakt, altså hår mot hår, og kan verken hoppe eller fly. Jo tidligere de blir oppdaget og behandling startes- jo bedre. Sjekk barnets hår ofte, mens håret er tørt. Og vær tålmodig- de kan være vanskelig å få øye på. Lus trives best i nakken, særlig i området bak ørene og oppover issen, men de kan finnes andre steder på hodet også. Unngå å bruke andres børste eller lue- særlig om det går lus i barnehagen eller på skolen. Og husk endelig å melde fra hvis ditt barn har lus- på den måten kan man minske epidemier. Forebyggingssprayer, som Prevent, blir ikke anbefalt. Uansett skal man ikke behandle før man har sett en levende lus eller egg i håret. 

Hodelus lever i litt over en måned i hodebunnen. Fra lusa er omtrent 16 dager gammel og kjønnsmoden, legger den egg og starter nye sykluser. Lus går ikke bort av seg selv. Hvis man ikke behandler, vil det utvikle seg en koloni med mange individer i forskjellig alder.Ved å behandle mot lus i to omganger, med ca 10 dagers mellomrom, vil man utrydde alle lus helt. Første behandling fjerner riktig nok alle levende lus, men om man unnlater å behandle 2. gang, vil egg kunne klekkes og vokse opp til en ny koloni. Lus er ekle og irriterende, men er ikke farlige, for de overfører ikke sykdommer. Men klør man mye i hodebunnen, kan det føre til infiserte sår.

For å unngå smitte kan man skifte sengetøy og håndklær, og putte hårbørster og luer i fryseren noen timer. Da vil lusa dø. Men det er ingen vits i å gå amok og vaske hele huset i desperasjon- lusa er hjelpeløs hvis den er utenfor hodebunnen, og den tørker raskt ut. 

IMG_5103

Særlig hos små barn kan barbering av håret være en grei måte å løse problemet på. Ved en hårlengde under 0,5 centimeter vil ikke lusene kunne overleve. Vær oppmerksom på at lus vil kravle rundt i det avklipte håret. Noen lus vil også prøve å holde seg fast i hårstubbene. Disse kan du fjerne med en lusekam.

For dem dette ikke er et alternativ for, finnes det flere typer kur å få kjøpt på apoteket. Men mange av lusemidlene inneholder sterke kjemikalier, sånn som permetrin og malation. De dreper lusen ved å virke inn på deres sentralnervesystem, (nervegift) og er virkemiddelet i f.eks. Nix. Det er viktig at bruksanvisningen følges nøye. Dette er spesielt viktig for gravide, ammende, allergikere og ved bruk på små barn. Ulempen med å bruke disse preparatene er at de er fulle av kjemikalier, som kan gi sporstoffer i urinen til barna etter bruk. Overforbruk kan også gjøre at lusen utvikler resistens. 

I den senere tid er det kommet nye og mindre giftige produkter på apoteket- som Linicin, med virkestoffet Dimetikon. Middelet kveler eller tørker ut lusen, og man unngår muligens problemet med resistens. Behandlingen er meget enkel i bruk, og kan være en rask og effektiv måte å bli kvitt lusene på. Luseegg kan man prøve å fjerne med fingrene. 

Ønsker man ikke å bruke kjemikalier, finnes det andre måter man kan bli kvitt lusene på. En av dem er å ta opp kampen bevæpnet med balsam og lusekam. Det er en tidkrevende prosess, og krever stor tålmodighet. Ha masse balsam i håret, og gre grundig gjennom med en god lusekam i metall. Skyll kammen i eddik etter hvert tak. Lusene skal være lette å se i den hvite balsamen. Gjenta annenhver dag, inntil det ikke er flere lus igjen.

Det finnes også mindre tidkrevende alternativer med naturpreparater man kan prøve. De er oftest basert på oljer, for eksempel neem-, anis-, kokos- og teatreeoljer. Oljen gjør det vanskelig for lusene å feste egg til hårstrået, og kan også tette luftkanalene til lusa. Det er ikke vitenskapelig bevist at det virker- men det er kanskje verdt et forsøk?!

Her er en oppskrift på neemolje-kur og neemshampoo. Bruk først kur, så shampoo- gjentas annenhver dag, inntil lusene er helt vekk: 

Neemolje kur: 

  • 85 ml oliven- eller mandelolje
  • 15 ml neemolje 
  • 5 dråper lavendelolje (for å få bedre duft, og virker beroligende på irritert hodebunn) 

Ingrediensene ristes sammen i en flaske, og smøres grundig inn i hår og hodebunn. Håret gres omhyggelig gjennom med en børste, inntil hårspissene er våte av olje. Bruk en engangs plastikkhette og la kuren virke i et par timer. Gre så nøye gjennom med en lusekam. 

Neemshampoo: 

  • 5 ml neemolje
  • 100 ml nøytral shampoo uten parfyme
  • 5 dråper lavendelolje

Bland shampooen fra gang til gang. Vask håret to ganger, og skyll grundig med varmt vann. 

En annen ting man kan prøve er eddik og kokosolje

Du trenger:

  • Kokosolje 
  • Eplesidereddik

Slik gjør du:

Skyll først håret med eddiken, og la det tørke uten å vaske det ut. Eddiken løser opp «limet» som fester eggene til håret. Når eddiken har tørket, hell flytende (romtemperert) kokosolje i håret. Gni kokosoljen godt inn, slik at alt håret dekkes. Ta på en dusjhette og la den være på resten av dagen eller over natten — kokosoljen kan bruke noen timer på å kverke lusen. Gre så håret grundig med lusekam for å få ut så mange egg og lus som overhodet mulig. Vask så håret med shampoo på vanlig måte, men husk å ta i shampoo før du tar vann i håret- på den måten blir det enklere å vaske ut oljen.